Warczący climatronik

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WojtekW
    Classic
    • 2010
    • 17

Warczący climatronik

blackrs, tak to te świece.
  • przemo9
    Ambiente
    • 2009
    • 228
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Warczący climatronik

Od kilku dni (przy ostatnich upałach) posłyszałem dziwny dźwięk przy pracującym climatroniku: coś jak chrobotanie (liść w wentylatorze???) ale dziś ( po przejechaniu około 90 km w trasie ) odgłos stał się wyrażniejszy i bardziej metaliczno-chroboczący, nasilający się przy zwiększaniu obrotów silnika i chyba nieco przy zmniejszaniu temperatury we wnętrzu auta , po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu po około 2 godzinach hałas byłbardzo słabo słyszalny..
    Climatronik działa raczej normalnie- chłodzi , chyba raczej nie przesadzam z temperaturą ( nastawienie 24-25 AUTO min) przy temperaturze zewnętrznej 29-30 st C.
    Umówiłem się na jutro do ASO ale zastanaiam się co to może być : za mało czynnika , pada sprzęgiełko kompresora???
    O II fl kombi elegance

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

u mnie równiez był podobny objaw, słyszałem metaliczny odgłos kręcącego sie wiatraczka w okolicy radia, po nabiciu i odgrzybieniu klimatyzacji hałas ustał.
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• jimw
        Ambiente
        • 2009
        • 228

Cześć!

Kurde, u mnie występuje coś takiego, że przy obecnych temperaturach dobrze powyżej 30 stopni, nawet na biegu jałowym jak dodaję gazu to słychać coś jakby lekko metaliczne szumienie, jakby taka ściszona suszarka czy coś. Przy niższych temperaturach tego nie ma... Również jak dam na ECON efekt nie występuje.

Przy włączonej klimie z nawiewów leci zimne powietrze...

Klimę serwisowałem jakiś miesiąc temu: wymiana oleum i czynnika. Macie pomysł o co kaman?

Chyba podjadę jeszcze raz do warsztatu, w którym robiłem serwis...

Pozdrawiam,
        jimw
        Jest:
        O2 FL RS, 2009 2.0 TDI CR, 190KM, 410Nm by SoftCar
        Była:
        O1 Tour 2006, 1.6 BFQ + LPG BRC Seq24
        O1 1998, 1.6 AEE + LPG

Komentarz

• przemo9
          Ambiente
          • 2009
          • 228
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W czwartek rano byłem w ASO - myślałem, że pan w krawacie pomyśli , że zmyślam :roll: , ale po krótkiej jeździe do ASO dźwięk pojawił się ponownie- pan go usłyszał :!: - i jestem umówiony na poniedziałek rano na pozostawienie auta i diagnostykę....
          Boję się tylko co będzie przez weekend , bo mam zaplanowaną dłuższą trasę , ale jak będzie chłodniej, to się da jechać bez klimy...Konsultant stwierdził, że bez czynnika klima nie zafunkcjonuje, a jeżeli miałby się zatrzeć kompresor, to jest tam sprzęgiełko-bezpiecznik , który w razie blokady kompresora się scina.
          Tak więc czekam do poniedziałku :wink:
          O II fl kombi elegance

Komentarz

• Rudd
            Ambiente
            • 2009
            • 151

Witam, u mnie gdy włączę klimatyzację (Climatic) także z silnika zaczyna wydobywać się jakiś dziwny dźwięk :P Czy to jest normalne?

Żeby go nie opisywać różnymi "pssss" czy "wrrr" nagrałem filmik :P Najlepiej go słychać pomiędzy 1-2k rpm gdy obroty opadają.

Radzę zwiększyć głośność głośników, 1 część jest z klima na ON, 2ga na OFF (wtedy już tego nie ma)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Um3mAu351YM[/youtube]
            B,C 1.8T

Komentarz

• przemo9
              Ambiente
              • 2009
              • 228
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

u mnie jest to chyba nieco inny dźwięk: bardziej warczący i metaliczny....
              ale jestem już umówiony na wymianę kompresora :roll:
              O II fl kombi elegance

Komentarz

Pracuję...